Penyebaran soliton bagi persamaan Persamaan Kubik-Quintik Schrödinger Tak Linear terhadap potensi luar = The soliton scattering of the Cubic-Quintic Nonlinear Schrödinger Equation on the external potentials - Aklana , Nor Amirah Busul; Umarov, Bakhram (AIP Publishing LLC, 2014)
Persamaan Kubik-Quintik Schrödinger Tak Linear adalah salah satu model matematik sejagat yang menghuraikan banyak permasalahan menarik dalam bidang fizik seperti fizik plasma, bahan fizik pekat, tekanan Bose–Einstein, optik tak linear dan lain-lain. Kertas kajian ini membincangkan penyebaran soliton bagi persamaan kubik-quintik Schrödinger tak linear terhadap potensi luar setempat. Kami telah mempraktikkan kaedah analisis anggaran, iaitu kaedah variasional untuk menerbitkan persamaan bagi evolusi parameter soliton semasa proses penyebaran. Kesahihan anggaran ini kemudiannya diuji oleh simulasi berangka langsung persamaan kubik-quintik Schrödinger tak linear dengan soliton yang pada mulanya terletak jauh dari potensi. Bagi kes potensi dalam bentuk fungsi Gaussian yang bergantung kepada halaju awal soliton, telah menunjukkan soliton berkemungkinan terpantul apabila bertembung dengan potensi, atau bergerak melepasinya. Nilai kritikal halaju yang memisahkan kedua-dua senario tersebut telah dikenal pasti.