Pengantarabangsaan sastera Malaysia: Menyusun strategi pemasaran - Abdul Manaf, Nor Faridah (Institut Terjemahan dan Buku Malaysia Berhad, 2014)
Sastera Malaysia masih belum meluas khalayaknya di peringkat antarabangsa.Penulis Malaysia yang dikenali di luarnegara amat sedikit bilangannya dan seringkali karya-karya yang ditulis di dalam Bahasa Inggeris sering menarik perhatian dan dikaji di peringkat pengajian tinggi.Karya-karya yang ditulis di dalam Bahasa Melayu akan terpaksa diterjemahkan ke dalam Bahasa Inggeris atau bahasa-bahasa lain termasuk Bahasa Jepun, Rusia dan Cina.