Fahami konsep pendidikan, ilmu - Abd Rahman, Saodah (Utusan Melayu Malaysia Berhad, 2014)
PENDIDIKAN merupakan satu institusi yang paling penting dalam pembentukan keperibadian sesuatu ummah dan pembangunan negara. Kelemahan sistem pendidikan boleh mengakibatkan sesuatu bangsa hilang identiti dan keistimewaanya. Kemuliaan ilmu pengetahuan diperakui oleh semua bangsa di dunia ini. Kehebatan manusia jika dibandingkan dengan makhluk Allah yang lain adalah berdasarkan kepada ilmu pengetahuan yang dimiliki olehnya.