Bahasa Arab untuk ibadah = العربية للعبادة - Usop, Mohd Puzhi; Seman, Mohammad (Institut Terjemahan Negara Malaysia (ITNM), 2010)
Buku ‘bahasa Arab Untuk Ibadah’ ini sesuai untuk semua peringkat umur. Bahagian pertama merupakan pelajaran asas tatabahasa Arab yang berkaitan dengan teks-teks bacaan dalam ibadah seharian. Bahagian kedua pula merupakan pelajaran tentanag teks-teks bacaan dalam ibadah solat. Bahagian ketiga pula merupakan pelajaran tentang doa-doa harian serta zikir-zikir pilihan. Bahagian keempat membentangkan pelajaran tentang surah-surah pendek (ayat-ayat lazim) daripada juzu’ ‘amma. Seterusnya, dalam bahagian yang kelima, disajikan pula pelajaran tentang ayat-ayat Al-Quran Al-Karim pilihan yang sering dibaca dan diperdengarkan dalam kehidupan seharian kita. Bagi memudahkan pelajar mempelajari buku ini, disediakan kamus ringkas di bahagian akhir untuk rujukan pelajar. Semoga usaha ini dapat memberi manfaat kepada sekelian umat Islam di rantau ini serta mendapat keredaan dan keberkatan Allah swt…Amin ya Rabbal ‘Alamin