Perancangan dan rekabentuk bandar sejahtera - Zen, Ismawi (2011)
Bandar adalah manifestasi tamadun manusia. Pada bandarlah terpampangnya sifat penduduk setempat. Untuk menentukan bandar itu menjadi satu entiti yang boleh mentamadunkan manusia, bandar itu mestilah mempunyai ciri-ciri yang menggalak kepada pola kehidupan yang sejahtera: aman dengan tahap sekurit dan keselamatan yang tinggi, bermuamalat dengan beretika di antara satu dengan yang lain, mempunyai sumber rezeki yang berterusan dan baik, perlaksanaan undang-undang dan peraturan yang sama rata, mempunyai unsur-unsur fizikal yang menggalak kepada pembinaan keperibadian penduduk yang baik, serta alam lingkungan yang indah dan menguja.