Kemahiran genetik dikalangan pelajar IPT: satu kajian tahap keyakinan merentas jantina - Hj. Mohd. Noor, Norzailawati; Mohamed Sharif, Mustafa; Razali, Firdausi; Yusoff, Meriam (2008)
Artikel ini merupakan satu kajian analisis terhadap keyakinan kemahiran generik dikalangan pelajar tahun dua disalah sebuah kolej kediaman di kampus Universiti Teknologi Malaysia (UTM). Kajian yang bertujuan untuk melihat perbezaan tahap keyakinan kemahiran generik merentas jantina dilakukan keatas 152 pelajar. Responden ini telah dipilih secara rawak mudah daripada pelbagai jenis program pengajian. Kajian dilakukan secara keadah kuantitatif menggunakan borang soal-selidik dan seterusnya dianalisis dengan menggunakan kaedah statistikal inferens iaitu melalui skor min dan ujian-t. Keputusan analisis menunjukkan tahap keyakinan kemahiran generik pelajar adalah ditahap yang tinggi namun hasil daripada ujian-t menunjukkan tidak terdapat perbezaan yang signifikan antara tahap keyakinan kemahiran generik merentas jantina sekaligus menyokong hipotesis kajian.