Kefahaman nahu Arab dan sejarah perkembangannya dalam menentukan penggunaan kalimah Allah - Yaacob, Solehah@Nik Najah Fadilah (worldconferences.net, 2014)

(untitled)
Isu Kalimah Allah kurang diberi pendedahan berdasarkan kaedah bahasa dan sejarah penggunaannya. Kebanyakan isu-isu yang dikemukakan untuk mempertahankan kalimah Allah ini samada di pihak kerajaan atau pembangkang hanyalah berdasarkan faktor-faktor perundangan dan akidah semata-mata. Penulis melihat pendekatan ini tidaklah tepat memandangkan isu yang dibincangkan ini bukanlah perkara yang menyentuh tentang hukum-hakam atau ketauhidan seseorang malah isu kalimah Allah ini adalah satu perbincangan dalam menentukan penggunaan `Istilah`. Maka rujukan metod perlulah tepat untuk membuktikan samada kalimah ini telah digunakan sebelum kedatangan Islam atau tidak. Bermaksud, kajian terhadap sejarah perkembangan bahasa Arab, penulisan dan nahunya perlu diberi perhatian untuk memperolehi data yang tepat. Justeru itu, makalah ini cuba menyingkap beberapa maklumat perkembangan bahasa Arab yang perlu diberi perhatian oleh semua pihak.