Penggunaan penggugusan subtraktif bagi menjana peraturan kabur - Priyono, Agus; Ridwan, Purnomo; Alias, Ahmad Jais; Rahmat, Riza Atiq; Hassan, Azmi; Mohd Ali, Mohd Alaudin (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2005)
Sebelum ini banyak kaedah bagi menghasilkan peraturan lojik kabur telah dikaji. Lojik kabur dikenal kerana ia mampu menawarkan cara yang sederhana bagi mentakrifkan penyelesaian maklumat input yang samar-samar, kabur, bising, tidak tepat atau hilang. Model lojik kabur merupakan model berasaskan empirik, bergantung kepada pengalaman operator berbanding kefahaman mereka terhadap sistem. Disebabkan oleh operasi berasaskan peraturan, loiik kabur mempunyai kemampuan untuk menxproses sebanyak mungkin maklumat input yang munasabah serta ia mampu untuk menjana apa sahaja output yang dikehendaki. Namun penakrifon pangkalan peraturan akan cepat menjadi rumit sekiranya terlalu banyak input serta output yang dipilih. Bergantung kepada sistem, penilaian setiap kemungkinan penggabungan input mungkin tidak diperlukan sekiranya ia iarang-iarang atau sama sekali tidak boleh berlaku. Dengan menggunakan algoritma penggugusan kabur; fungsi keahlian dapat dikira berdasarkan kepada dua kemungkinan kaedah penggugusan. Pertama, gususan diunjurkan secara ortogonal ke dalam axis pemalar antiseden, dan fungsi-fungsi keahlian disesuaikan dengan unjuran tersebut. Kaedah yang kedua pula menggunakan fungsi keahlian antiseden multi dimensi, sepertimana gugusan kabur ianya diunjurkan ke dalam ruang input. Idea asas dalam penulisan kertas keria ini ialah untuk mempelajari dan menjanakan peraturan optimum yang diperlukan bagi mengawal input tanpa mengurangkan mutu kawalan. Kertas keria ini mencadangkan penggunaan pengugusanan subtraktif bagi menjana peraturan-peraturan lojii kabur pada sistem lojik kabur Takagi-Sugeno-Kang (TSK). Lojik kabur yang dicadangkan merupakan kaedah kepintaran buatan yang digunapakai pada sistem kawalan lalu lintas bandar teragih pintar Kaedah ini digabungkan dengan jaringan neural dan algoritma genetik bagi menentukan pemasaan isyarat dan ofset pada kawalan persimpangan rangkaian di Bandar Baru Bangi. Dari kajian didapati bahawa sistem mampu menghasilkan 8 pusat gugusan pada 30 (3 x 10) nilai data pada jejari gugusan 0.3 dan ia iuga menghasilkan 4 pusat gugusan pada iejari 0.5 dengan purata MSE 0.005.