Ez-Arabic: sumber pembelajaran Bahasa Arab maya peringkat sekolah rendah - Yahaya, Mohd Firdaus; Nasir, Mohd Shahrizal; Sahrir, Muhammad Sabri (2014)
Prototaip sumber pembelajaran maya EZ-Arabic ini direka khusus untuk pelajar di peringkat sekolah rendah di Malaysia. Inovasi ini dimulakan dengan kajian literatur terhadap tiga teori iaitu work of Nation (2003), Prensky (2001) dan Mayer (2001). Rekabentuk serta pembangunan prototaip ini dilengkapi dengan pembelajaran menerusi permainan komputer (game-based learning). Rekaan dan pembangunan prototaip ini diadaptasi daripada 'design principles' kajian Muhammad Sabri (2011). Kajian tersebut telah dijalankan ke atas para pelajar matrikulasi UIAM yang diberi nama ‘Arabic vocabulary learning games protype’. Ini merupakan kesinambungan daripada pembangunan pembelajaran maya yang membolehkan para pelajar serta guru menggunakannya sebagai sumber bantuan pengajaran dan pembelajaran dalam kelas. Prototaip ini merupakan sumber yang berpusat. Ia mengumpul sumber pembelajaran yang terbuka yang boleh di akses atas talian.