Pengaruh kepimpinan pengetua ke atas amalan prinsip-prinsip pengurusan kualiti menyeluruh (TQM) - Kaman, Rosnani; Sin, Ishak; Shaari, Abdull Sukor; Mohd Ali, Hairuddin (2013)
Kajian ini bertujuan untuk mengenal pasti pengaruh kepimpinan transformasional ke atas amalan prinsip pengurusan kualiti menyeluruh (TQM) dalam kalangan pemimpin sekolah. Walaupun dapatan kajian lalu menunjukkan kepimpinan transformasional mempunyai pengaruh ke atas amalan prinsip TQM, namun tidak banyak kajian yang mengaitkan antara kepimpinan transformasional dengan amalan prinsip TQM dijalankan dalam alam persekolahan di Malaysia. Kajian tinjauan rentasan ini melibatkan 309 orang guru mata pelajaran di 31 buah sekolah menengah Berprestasi Tinggi (SBT) di Semenanjung Malaysia. Kaedah pensampelan rawak mudah telah diguna pakai. Dua set soal selidik terpiawai digunakan untuk mengumpul data. Instrumen The Principal Leadership Questionnaire (PLQ) yang dibina oleh Jantzi dan Leithwood (1996) digunakan untuk mengukur kepimpinan transformasional pemimpin sekolah dan instrumen Pengurusan Kualiti Menyeluruh (TQM) yang dibina oleh Lim (2003) digunakan untuk mengukur amalan prinsip TQM. Dapatan kajian menunjukkan terdapat pengaruh yang signifikan kepimpinan transformasional ke atas amalan prinsip TQM. Keputusan ujian kesepadanan terbaik model (goodness-of-fit) selepas modifikasi menunjukkan model adalah sepadan dengan data. Kesimpulannya, kajian ini telah menyumbang kepada pertambahan ilmu tentang kepimpinan transformasional dan amalan prinsip-prinsip TQM dalam kalangan pemimpin sekolah di Malaysia.