Sumbangan Islam kepada tamadun barat - Zakariya, Hafiz (2014)
Di zaman pertengahan Eropah mundur jauh di belakang tamadun Islam. Justeru itu ia turut dikenali sebagai zaman kegelapan (European Dark Ages) Bagaimanapun Eropah perlahan- lahan keluar dari kejumudan dan kemunduran tersebut dan akhirnya menguasai dunia. Sebenarnya transformasi yang dialami oleh Barat daripada era kegelapan (dark ages) kepada kemodenan berlaku hasil sumbangan utama tamadun Islam dan bukanlah melalui renaissanse. Sesungguhnya melalui sarjana-sarjana Barat yang menuntut ilmu di universiti-universiti di Dunia Islam pada ketika itu dan memalui usaha penterjemahan karya-karya Islam ke bahasa-bahasa barat, kebangkitan sebenar Eropah terhasil. Setelah sekian lama tenggelam dalam kegelapan, kejahilan dan kemunduran, Tamadun Barat bangkit daripada kegelapan hasil sumbangan pusat-pusat ilmu Dunia Islam di Baghdad, Kaherah, Cordoba dan Toledo.