Maqasid Syariah dan produk kewangan patuh Syariah dalam sektor pengurusan dana Islam - Engku Ali, Engku Rabiah Adawiah (2013)
Berdasarkan kefahaman terhadap maqasid Syariah dan konsep maslahah, banyak tulisan, kajian dan pandangan telah diutarakan mengenai persoalan samada produk kewangan patuh Syariah dan industri kewangan Islam hari ini dapat memenuhi tuntutan maqasid Syariah atau pun tidak. Sebahagiannya berpandangan bahawa, sedikit sebanyak, produk patuh Syariah dan industri kewangan Islam mampu memenuhi beberapa tuntutan maqasid Syariah. Sebaliknya, sebahagian yang lain pula berpandangan bahawa produk patuh Syariah dan industri kewangan Islam hari ini gagal memenuhi maqasid Syariah dalam banyak keadaan. Kertaskerja ini akan cuba mengupas persoalan ini secara lebih khusus iaitu: samada produk patuh Syariah dalam sektor pengurusan dana Islam hari ini menepati maqasid Syariah ataupun tidak