AMSU5403: Isu akidah dan pemikiran Islam - Mamat, Ismail (Open University Malaysia, 2012)
Buku ini membincangkan konsep, asas dan dasar akidah dan pemikiran Islam. Ia turut membincangkan beberapa isu semasa dalam bidang akidah dan pemikiran Islam yang merangkumi beberapa sub bidang utama pengajian iaitu kalam, falsafah, tasawuf, kajian agama dan pemikiran. Isu-isu semasa tersebut akan dianalisis dari pelbagai aspek mencakupi latar belakang kemunculan isu, perkaitan antara isu dengan masyarakat, permasalahan dan kemanfaatan yang dihasilkan dan sebagainya. Pembaca juga akan turut didedahkan dengan metodologi akidah dan pemikiran yang berteraskan pandangan hidup Islam dalam menilai isu-isu semasa tersebut