Syiah dan pluralisme agama - Mohd Amin, Wan Mohd Azam (Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia, 2013)
Perkataan Syi’ah dalam bahasa Arab bermakna kumpulan penyokong. Istilah Syi’at ‘Ali , atau Syiat ‘Uthman bermakna “kumpulan penyokong Ali atau kumpulan penyokong ‘Uthman”. Kumpulan-kumpulan ini telah pun wujud sejak akhir hayat Rasulullah s.a.w. lagi, dan mereka mula membentuk satu kumpulan yang kuat pada akhir zaman sahabah terutamanya “Syi’at ‘Ali”. Di antara kumpulan pertama yang dikatakan membentuk golongan ini ialah Saba’iyyah yang diketuai oleh seorang tokoh kontroversi Yahudi ‘Abdullah bin Saba’ berkulit hitam dari Yaman dan memeluk agama Islam.