Humanisme & hubungannya dengan pluralisme agama - Mohd Amin, Wan Mohd Azam (Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia, 2013)
Salah satu ideologi yang mempunyai hubung kait dengan pluralisme agama ialah aliran Humanisme. Idealogi ini berpaksikan kepada faham manusia (human) itu sendiri yang merupakan agen yang paling penting dan utama (human centric) dalam alam ini. Setiap perkara yang berlaku dan akan dilaksana mestilah dinilai oleh individu itu sendiri tanpa pertimbangan agama, budaya dan lain-lain lagi.