Ajaran-ajaran sesat di Malaysia - Mohd Amin, Wan Mohd Azam (2013)
Kertas kerja ini membincangkan ajaran-ajaran sesat di Malaysia dengan menyoroti beberapa ide-ide kumpulan-kumpulan di era klasik, moden, pasca moden dan sinkritisme. Definisi, asas ajaran-ajaran, kritikan-kritikan dan pengaruh kumpulan-kumpulan ajaran sesat juga dibincangkan dengan membuat kajian secara pendedahan dan analisa kritis terhadap penulisan-penulisan para pendokong, pengkaji dan pengkritik yang tersedia ada. Hasil dari analisa ini menunjukkan bahawa ajaran sesat sememangnya bertapak di Malaysia tidak kira samada mereka dari era klasik, moden dan pasca moden, atau sinkritisme dan telah menggugat keharmonian umat Islam di Malaysia.