Tuntutan harta sepencarian dalam kes kematian - Sitiris, Miszairi; Halim, Akmal Hidayah (Dewan Bahasa dan Pustaka, 2010)
Di Malaysia, tuntutan harta sepencarian diiktiraf oleh Undang-undang Keluarga Islam di setiap negeri dan boleh dituntut dengan sebab berlakunya perceraian, poligami atau kematian. Namun begitu, dalam kes tuntutan harta sepencarian selepas kematian seseorang pasangan, masih terdapat kekeliruan, terutama dari segi penentuan mengenai siapa yang berhak membuat tuntutan, prosedur mahkamah, kaedah pembuktian, cara pembahagian serta jenis harta yang boleh dituntut sebagai harta sepencarian. Makalah ini bertujuan mengenal pasti proses tuntutan harta sepencarian dalam kes kematian, khususnya di Negeri Selangor dengan memberikan penekanan kepada amalan Mahkamah Syariah dalam memutuskan kes-kes berkaitan tuntutan sebegini. Pengertian harta sepencarian, kedudukannya dalam Islam, di samping peruntukan dalam Undang-undang Keluarga Islam yang berkaitan turut dibincangkan bagi menentukan tuntutan atau pembahagian harta sepencarian selepas kematian adalah suatu amalan selari dengan tuntutan syarak dalam menegakkan keadilan.