Hukuman bagi kesalahan seksual di bawah Enakmen Jenayah Syariah Negeri Sembilan 1992: keperluan kepada hukuman yang lebih berat = Punishment for Sexual Offences under Negeri Semblan Syariah Criminal Enactment 1992: the need for a heavier punishment - Abdul Rahim, Anita; Abdul Rahim, Adibah; Abdul Manap, Nazura (Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), 2012)
Sebagaimana dimaklumi, hukuman yang lazim dan sering dikenakan ke atas pesalah jenayah syariah ialah samada penjara atau denda. Malah, dalam kesalahan jenayah syariah yang paling berat seperti berzina atau persetubuhan haram sekali pun, hukuman yang biasa dikenakan ke atas pesalah, hanyalah sekadar denda. Denda itu pula hanyalah sebanyak RM 5 ribu jika pesalah dikenakan denda maksimum, jika tidak, denda yang dikenakan adalah kurang dari jumlah tersebut. Manakala hukuman rotan atau sebat yang sejak akhir-akhir ini menjadi isu perdebatan di negara ini, jarang sekali diputuskan untuk dikenakan ke atas pesalah jenayah syariah.