Pembinaan instrumen persetaraan kriteria untuk menilai kualiti pendidikan prasekolah di Malaysia - Nordin, Mohamad Sahari; Sarudin, Isarji; Tunku Ahmad, Tunku Badariah; Abdul Wahab, Mahmud; Abdul Rahman, Zainurin; Ibrahim, Mohd Burhan; Hussien, Suhailah; Saad , Supiah (Kementerian Pelajaran Malaysia, 2012)
Kajian ditumpukan kepada matlamat ketiga NKRA, iaitu membina pendidikan prasekolah yang berkualiti yang dapat dijadikan sebahagian daripada sistem pendidikan kebangsaan dalam aliran perdana. Secara khususnya, objektif kajian ini adalah untuk (a) Membina kriteria, petunjuk, dan instrumen standard kualiti pendidikan prasekolah (ISKP) (b) Menentusahkan standard kriteria, petunjuk, dan instrumen standard kualiti pendidikan prasekolah (c) Mengukur kualiti pendidikan prasekolah dengan menggunakan kriteria petunjuk, dan instrumen yang telah ditentusah.