Wasatiyyah dan semangat hijrah - Baba, Sidek (Utusan Melayu Malaysia Berhad, 2013)
Peristiwa hijrah al-Rasul suatu titik-tolak yang penting dalam sejarah Islam. Ia adalah perintah Allah dan pertimbangan Rasulullah SAW mengatur strategi bijaksana supaya akhirnya Islam diterima di jazirah Arabia.