Ekstraksi minyak pati dari limau (Citrus Spp.) (Extraction of essential oils from (Citrus spp.) - Omar, Muhammad Nor; Kasbon, Siti Norhanim (Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI), 1981)
Kaedah penyulingan telah digunakan bagi mengekstrak minyak pati dari limau nipis (Citrus aurantifolia Swing) dan limau kasturi (Citrus microcarpa Bunge). Kajian di peringkat makmal dengan kaedah penyulingan air telah dijalankan bagi menganggar peratus minyak yang sebenarnya terdapat dalam limau nipis dan limau kasturi. Dari kajian ini didapati limau nipis dan limau kasturi masing-masing mengandungi 0.28% dan 0.21 % minyak. Dari data analisa sifat-sifat fizikal pula, didapati minyak pati ini memberikan hasil-hasil yang hampir setanding dengan nilai-nilai spesifikasi piawai.