Aspek-aspek penting dalam kajian minyak pati (Important aspects in essential oils research) - Omar, Muhammad Nor (Malaysian Agricultural Research and Development Institute (MARDI), 1983)
Beberapa aspek berhubung dengan kaedah penghasilan, kandungan kimia, penyimpanan dan kegunaan minyak pati dihuraikan. Kaedah-kaedah penghasilan secara tradisional seperti ekstraksi wangian (enfluerage) dan pemaseratan (macceration) sudah jarang dipraktikkan berbanding dengan kaedah-kaedah moden seperti, ekstraksi dengan pelarut meruap dan penyulingan (termasuk penyulingan vakum). Kajian ke atas kandungan kimia dan penyimpanan perlu dititikberatkan. bagi mempastikan yang minyak pati itu bermutu tinggi dan tidak rosak dalam jangkamasa yang lama.