Kajian mengenal pasti tahap keberkesanan program pendidikan spiritual anggota ATM (KPSA ATM) - Nordin, Mohamad Sahari; Abdul Rahman, Zainurin; Sheikh Ahmad, Ismail; Madarsha, Kamal Basha; Othman, Joharry (Jabatan Arah Kor Agama Angkatan Tentera and International Islamic University Malaysia, 2011)
Dasar PEmbinaan Mental dan Kerohanina Islam (DPMI – PMAT 9/91) Angkatan Trentera Malaysoia (ATM) yang diwartakan melalui Perintah Majlis ANgkatan Tentera BIlangan 9 Tahun 1991 (PMAT 9/91) adalah satu usaha knstruktif ATM memalui Kor Agama Angkatan Tentera (KAGAT) untuk memstikan setiap anggota diberikan input pengetahuan keagamaa untuk difahami, dihayati dan diaamalkan. Teras utama dasar ini adalah pembinaan ketabahan mental dan kerohanian melalui ilmu-ilmu fardu ain dan kifayah. Berbanding dengan penekanan yang diberikan kepada kekuatan persenjetaan dan kekuatan fizikal yang sudah memang menjadi tonggak utama ketenteraan, DPMI – PMAT 9’91 memberi penekanan kepada kekuatan daya tempur kerohanian atau dalaman (spiritual combat power) anggota ATM. Ini selari dengan usaha murni ATM untuk memastikan setiap anggotanya memiliki cirri-ciri Muslim, mukmin dan muhsin.