Ikhtilat dan tabarruj: kajian terhadap prinsip dan disiplin surah al-Nur dan al-Ahzab - Samsudin, Sofiah; Mahmud, Maziah (2013)
klhtilat berasal dari bahasa Arab khalata yang bermaksud bercampur. Di sini ia memberi erti percampuran antara lelaki yang bukan mahram dengan perempuan yang bukan mahram. Tabarruj pula berasal dari tabarraja yang bermaksud nampak dan jelas. Di sini ia bermaksud wanita dan lelaki yang sengaja menampakkan perhiasannya dan kecantikannya yang haram dinampakkan kepada mereka yang bukan mahramnya. Kajian ini memfokuskan kepada prinsip dan disiplin yang terkandung dalam Surah al-Nur dan al-Ahzab dalam merungkai permasalahan ikhtilat dan tabarruj yang semakin berleluasa dewasa ini. Kajian ini menggunakan kajian perpustakaan. Kajian mendapati sekiranya prinsip dan disiplin ikhtilat dan tabarruj ini diketahui dan dipraktikkan, maka terbelalah maruah seorang individu lalu melayakkannya untuk dicontohi dan dirujuk.