Kepimpinan Islam selamat jika hayati pesanan Rasulullah - Abd Rahman, Saodah (Utusan Group, 2008)
Islam merupakan agama yang membicarakan pelbagai aspek kehidupan manusia sama ada dalam hal ehwal kerohanian, politik, ekonomi dan kemasyarakatan. Kesemua aspek ini perlu diamalkan oleh masyarakat Islam jika mereka ingin menjadi satu masyarakat yang terbaik di dunia. Setiap individu Islam perlu menggabungkan kesemua aspek ini dalam kehidupan seharian mereka. Jika salah satu daripada aspek ini diabaikan, mereka tidak akan berjaya membentuk satu masyarakat yang ideal.