Membetulkan kecelaruan politik di negara Islam - Abd Rahman, Saodah (Utusan Group, 2004)
Pergolakan politik di negara-negara Islam perlu dilihat dalam perspektif Islam. Umat Islam perlu meninjau kembali sejarah Islam dan mengambil iktibar dalam hal ehwal kepimpinan dan pentadbiran negara. Sistem kepimpinan dan pentadbiran negara perlu diasaskan kepada keimanan, ketaqwaan dan kecintaan kepada Ilahi dan agama ke tahap yang paling tinggi.