Agenda perkukuhkan kedudukan agama, bangsa - Abd Rahman, Saodah (Utusan Group, 2008)
Percaturan parti-parti politik yang wujud masa kini merupakan situasi yang mencabar dalam sejarah Malaysia. Keadaan ini bukan sahaja menyebabkan masyarakat hilang keyakinan terhadap kewibawaan parti dan ahli-ahli politik yang diberi amanah untuk memimpin dan mentadbir negara sama ada parti yang memerintah atau pembangkang. Perselisihan antara ahli-ahli politik Melayu/Islam lebih mirip kepada persoalan berkaitan dengan prinsip keperibadian.