Faktor politik Islam semakin pudar - Abd Rahman, Saodah (Utusan Group, 2008)
Pemilihan pemimpin amat penting untuk menentukan kekuatan sesebuah parti politik. Sistem demokrasi yang diamalkan untuk menentukan pemilihan pemimpin tertinggi dalam parti perlu dilaksanakan secara adil, berhemah dan ikhlas. Demokrasi sering dikaitkan dengan suara majoriti tanpa mengira kedudukan individu. Ahli-ahli parti di peringkat akar umbi merupakan orang yang mengenali setiap pemimpin di kawasan mereka. Jika ahli-ahli politik memahami prinsip perjuangan parti maka mereka akan memilih calon pemimpin yang berwibawa. Sikap dan mentaliti ahli-ahli politik di peringkat akar umbi amat penting untuk menentukan kekuatan parti.