Sifat tawaduk pemimpin - Abd Rahman, Saodah (Utusan Group, 2008)
Perkembangan politik dan kedudukan bangsa Melayu dan agama Islam masa kini boleh dianggap sebagai berada di ambang bahaya. Pergolakan politik Melayu semakin hari kian menuju ke arah merugikan bangsa dan agama. Sejauh manakah perjuangan parti politik Melayu dalam memperjuangkan hak Melayu dalam bentuk yang universal dan moderat perlu dikaji terutama dalam arus globalisasi.