Bimbang Islam bangkit - Abd Rahman, Saodah (Utusan Group, 2008)
Sikap Geert Wilders menerbitkan filem Fitna menghina Nabi Muhammad SAW. dan juga Islam menunjukkan bahawa beliau cuba menentang Islam secara menyebarkan propaganda yang boleh menggerunkan masyarakat Barat terhadap agama dan umat Islam. Kebangkitan Islam dalam negara Islam, dan penyebaran agama Islam secara terbuka di dunia Barat merupakan satu perkembangan baru dalam era globalisasi. Suasana dunia Barat masa kini amat berbeza jika dibandingkan dengan masa lampau.