Risik rakyat tentang prestasi wakil rakyat - Abd Rahman, Saodah (Utusan Group, 2008)
Tempoh menunggu penamaan calon wakil rakyat oleh pucuk pimpinan negara merupakan saat yang paling mendebarkan hati para wakil rakyat. Ketika ini para wakil rakyat mula menunjukkan diri sebagai orang yang prihatin terhadap rakyat walaupun sebelum ini jarang sekali melihat wajah mereka muncul di kawasan kampung. Malah terdapat juga wakil rakyat tidak mengenali kawasan di bawah kepimpinan mereka. Terdapat kes di mana wakil rakyat tidak dihormati oleh penduduk tempatan kerana tingkah laku dan sifat mereka yang kurang menyenangkan hati rakyat.