Terpinggir tiada kaitan sejarah tempatan - Abd Rahman, Saodah (Utusan Group, 2007)
Kemunduran setiap daerah usah dikaitkan dengan peristiwa sejarah yang berlaku di daerah-daerah tertentu dalam negara ini. Usah kaburkan mata rakyat dengan peristiwa sejarah yang tidak boleh diterima oleh akal yang waras. Kemunduran atau terpinggirnya sesuatu kawasan adalah berkaitan dengan sikap dan mentaliti orang yang diberi amanah oleh rakyat untuk mentadbir dan memimpin kawasan tersebut.