Elak budaya melampau - Abd Rahman, Saodah (Utusan Group, 2007)
Umat Islam perlu merenung dan mengkaji setiap peristiwa yang berlaku dalam negara mereka. Pertumpahan darah dan rusuhan yang wujud dalam negara Islam adalah berpunca daripada sikap dan mentaliti umat Islam sendiri dalam mengendalikan hal ehwal kemasyarakatan dan kenegaraan. Umat Islam perlu mengkaji kelemahan diri dan menunjukkan sikap keterbukaan dalam hal ehwal politik dan kemasyarakatan.