Hukum ibu atau bapa? - Abd Rahman, Saodah (Utusan Group, 2007)
Kehilangan dan kematian kanak-kanak akibat kecuaian ibu bapa merupakan satu isu yang perlu dikaji dan diteliti oleh masyarakat dan kerajaan. Peristiwa kanak-kanak dikurung di dalam bilik rumah sewa oleh ibu tunggal ketika beliau keluar bekerja merupakan satu peristiwa yang pilu. Tindakan ibu mengurung anak-anak dalam bilik ketika mencari nafkah hidup perlu dikaji dan dilihat dari perspektif yang lebih luas berdasarkan kepada perundangan Islam.