Fardu ain cegah rasuah - Abd Rahman, Saodah (Utusan Group, 2007)
SIKAP keterbukaan kerajaan memberi mandat yang penuh kepada Badan Pencegah Rasuah (BPR) adalah satu tindakan yang bijak. Kuasa yang diberikan kepada badan tersebut perlu dilihat dalam perspektif yang lebih luas. Ia bukan hanya tertumpu kepada golongan bawahan yang menerima rasuah begitu kecil jumlahnya jika dibandingkan dengan orang yang berkuasa dan berkedudukan tinggi dalam masyarakat dan negara. Kesan penerimaan rasuah dalam jumlah yang kecil kurang risikonya jika dibandingkan dengan jumlah rasuah yang berjuta ringgit. Tradisi memberi dan menerima rasuah merupakan satu fenomena dalam negara Islam masa kini.