Puasa sepatutnya latih umat Islam hidup sederhana - Abd Rahman, Saodah (Utusan Group, 2007)
Umat Islam begitu meriah menyambut bulan Ramadan dengan mengadakan pelbagai kegiatan berunsurkan keagamaan dan kerohanian. Sambutan bulan puasa sepatutnya menepati konsep berpuasa seperti digariskan oleh Islam. Dalam bulan ini umat Islam digalakkan memberi derma, makanan kepada orang miskin dan beramal ibadah. Ibadah berpuasa perlu dilihat dalam perspektif menahan diri daripada makan dan minum secara berlebihan serta melatih diri menjadi orang yang sederhana dalam kehidupan seharian.