Mencari kekuatan mengawal hawa nafsu - Abd Rahman, Saodah (Utusan Group, 2007)
Islam merupakan satu agama yang mementingkan keamanan, kebahagiaan kehidupan di dunia dan akhirat. Umat Islam amat beruntung kerana setiap aspek kehidupan mereka berpandukan kepada panduan dan tunjuk ajar daripada Allah melalui perutusan para Nabi dan Rasul. Ciptaan manusia berunsurkan kepada dua aspek yang penting iaitu roh dan fizikal. Fizikal mempunyai ciri- ciri seperti haiwan dan roh pula mempunyai sifat malaikat. Kedua-dua unsur ini perlu diseimbangkan oleh manusia supaya menjadi insan yang sempurna.