Patriotisme mesti seiring tuntutan agama - Abd Rahman, Saodah (Utusan Group, 2007)
Apabila jiwa dan minda umat Islam disemat dengan pemikiran yang terlalu tamak untuk mengaut kekayaan sebanyak mungkin ketika diberi peluang mengendalikan urusan pentadbiran dan kepimpinan maka jiwa patriotisme mencintai agama, negara dan bangsa akan luput. Sikap gelojoh dan tamak menghantui jiwa dan pemikiran sehingga terlupa bahawa kepercayaan dan amanah yang diserahkan oleh rakyat untuk melaksanakan tugas negara telah dinodai oleh hawa nafsu yang bercirikan kepada kemusnahan dan keruntuhan negara.