Tandus falsafah hidup punca mundur - Abd Rahman, Saodah (Utusan Group, 2007)
Dua konsep atau falsafah ciptaan manusia iaitu menjadi hamba kepada Allah dan pemimpin Allah di muka bumi ini tidak dijadikan sebagai satu prinsip kehidupan umat Islam masa kini. Lantaran pengabaian dan kejahilan mengenai falsafah kehidupan manusia maka umat Islam masa kini berada dalam ambang kemusnahan dan kejatuhan. Umat Islam masih tidak menyedari bahawa kejatuhan mereka adalah akibat daripada sikap dan mentaliti yang tidak bertamadun. Islam membentuk satu masyarakat yang bertamadun dalam aspek berkaitan personaliti, hal ehwal kemasyarakatan, kepimpinan, pentadbiran dan kenegaraan.