Rasuah simbol kemusnahan negara - Abd Rahman, Saodah (Utusan Group, 2007)
Kuasa dan kekayaan merupakan idaman manusia di dunia ini. Naluri yang inginkan kehidupan mewah dan menguasai masyarakat dan negara jika tidak dikawal dan dibendung boleh menyebabkan seseorang itu terjerumus ke dalam kancah kehinaan. Naluri begini jika tersemat di hati nurani para pentadbir dan pemimpin negara maka kegiatan rasuah serta penyalahgunaan kuasa menjadi lumrah dalam kehidupan mereka.