Lelaki Islam mesti belajar kawal hawa nafsu - Abd Rahman, Saodah (Utusan Group, 2007)
PERISTIWA wanita membunuh anak kerana terlalu kecewa dengan sikap suami yang tidak bertanggungjawab serta mengguris hatinya perlu dijadikan satu renungan kepada keseluruhan umat Islam dalam negara ini. Umat Islam kurang prihatin dalam soal berkaitan tanggungjawab rumah tangga dan erti perkahwinan dalam Islam. Ramai umat Islam beranggapan bahawa perkahwinan merupakan satu cara untuk memenuhi kehendak hawa nafsu sahaja. Mereka tidak memahami bahawa ikatan perkahwinan itu merupakan satu tanggung jawab paling berat di sisi Allah.