Perbalahan ulama hanya merugikan ummah - Abd Rahman, Saodah (Utusan Group, 2007)
Keruntuhan akhlak dan perpecahan rumah tangga dalam masyarakat Islam kini berada pada tahap yang kritikal. Dalam suasana begini sikap menuding jari antara ulama dan cendekiawan Islam yang dianggap liberal perlu dihentikan. Sikap mencabar dan merendahkan peribadi antara satu sama lain bukan sahaja boleh menyebabkan tugas mereka sebagai pendakwah gagal malah ia boleh menimbulkan permusuhan sesama sendiri.