Kewibawaan ulama jangan dipertikai - Abd Rahman, Saodah (Utusan Group, 2007)
UMAT Islam perlu memahami bahawa peranan ulama dalam masyarakat adalah penting bagi mengukuhkan struktur kemasyarakatan Islam seperti digariskan oleh Allah dan Rasul. Ulama atau cendekiawan Islam perlu dilihat dari perspektif positif bukan dalam bentuk yang boleh menjejaskan kewibawaan dan kedudukan mereka sebagai orang yang dihormati oleh masyarakat. Jasa dan sumbangan mereka terhadap masyarakat dalam membentuk jiwa umat Islam supaya menjadi orang yang beriman dan bertakwa kepada Allah adalah merupakan satu hadiah paling bernilai bagi umat yang bertamadun.