Lindungi kepentingan rakyat - Abd Rahman, Saodah (Utusan Group, 2007)
Negara maju bertamadun tinggi mempunyai sistem pentadbiran serta pemerintahan yang kukuh dan kental. Kemajuan dan pembangunan yang dirancang oleh mereka mampu bertahan begitu lama. Ini disebabkan oleh sikap para pemimpin dan pentadbir yang lebih mengutamakan kepentingan rakyat daripada kepentingan masyarakat luar. Kejayaan kuasa besar seperti Amerika Syarikat (AS) memperkukuhkan kedudukan mereka dalam soal politik dan ekonomi dunia adalah berdasarkan kepada perancangan teliti berkaitan dengan kepentingan penduduknya.