Memelihara akidah demi perpaduan umat - Abd Rahman, Saodah (Utusan Group, 2006)
Umat Islam perlu menyelesaikan permasalahan salah faham terhadap Islam di kalangan kumpulan Islam secara halus dan berhemah. Sebarang tindakan yang ingin dilakukan ke atas pertubuhan Islam perlu kepada satu kajian yang terperinci merangkumi bukti yang kukuh mengenai kesilapan yang diamalkan oleh mereka. Perkara-perkara seperti salah faham terhadap Islam sehingga boleh menggugatkan akidah ahli-ahli pergerakan dan umat Islam perlu diselesaikan secara lebih profesional seperti mengadakan majlis muzakarah secara tertutup di mana pemimpin pergerakan Islam dan ulama boleh berhujah secara lebih bebas dan berhemah.