Cara berdakwah kolot jauhkan umat Islam - Abd Rahman, Saodah (Utusan Group, 2006)
Sikap, corak pemikiran dan tingkah laku umat Islam berubah corak mengikut arus keghairahan negara-negara maju. Ketika umat Islam terdorong ke arah kehidupan berunsurkan dunia mewah dan ghairah, mereka tidak sedar bahawa mereka menghadapi permasalahan kekosongan jiwa sehingga terlupa diri mereka beragama Islam. Oleh itu tindak tanduk dan tingkah-laku mereka tidak ada bezanya dengan masyarakat lain. Ketika ini, golongan pendakwah Islam dan umat Islam menjadi kaku kerana keindahan Islam yang sering dilaungkan dan disiarkan di media massa dan elektronik kurang memberi kesan dalam pendidikan masyarakat. Ini didorong oleh sikap dan pemikiran gilakan kemewahan dan keghairahan telah mempengaruhi jiwa dan sanubari mereka.