Mengukuhkan peribadi pendakwah Islam - Abd Rahman, Saodah (Utusan Group, 2006)
UMAT Islam perlu menyedari bahawa kedudukan mereka kini terlalu lemah. Kelemahan mengendalikan urusan peribadi, masyarakat dan negara menyebabkan mereka mudah diperlekehkan oleh bangsa lain. Dalam menghadapi keadaan begini mereka perlu sedar bahawa kelemahan tersebut berkaitan dengan sikap dan mentaliti yang terlalu mirip kepada materialistik dan tidak berasaskan kepada kerohanian.