Memantau prestasi wakil rakyat - Abd Rahman, Saodah (Utusan Group, 2006)
Masyarakat Melayu atau Islam di negara ini sering mendapat perhatian daripada kerajaan. Pelbagai perancangan dan kegiatan dilaksanakan demi kepentingan masyarakat. Sebahagian daripada perancangan dan kegiatan tersebut berjaya menaikkan taraf bangsa Melayu terutamanya dalam bidang pelajaran. Tidak dapat dinafikan bahawa sebahagian daripada perancangan kerajaan itu berjaya dilaksanakan di kawasan-kawasan tertentu. Kejayaan dan kegagalan perancangan kerajaan itu bergantung kepada faktor-faktor yang berkaitan dengan sikap dan mentaliti orang yang dilantik oleh kerajaan untuk melaksanakan tugas yang diamanahkan kepada mereka. Mereka terdiri daripada wakil-wakil rakyat, ahli-ahli jawatankuasa kampung, penghulu dan kakitangan institusi yang ditubuhkan oleh kerajaan.