Perbezaan antara perjuangan Islam dan bukan Islam - Abd Rahman, Saodah (Utusan Group, 2006)
KEGHAIRAHAN mempertahankan kedaulatan negara Islam daripada pencerobohan Barat oleh pergerakan radikal Islam menggunakan senjata tanpa menghiraukan keselamatan orang awam lebih menjuruskan kepada kemusnahan umat Islam. Setiap perjuangan dan tindakan umat Islam dalam menegakkan kedaulatan negara dan agama perlu berdasarkan kepada perundangan Islam secara menyeluruh. Semangat yang berkobar-kobar dan kemarahan terhadap musuh jika tidak dibendung dengan kewarasan akal boleh menjurus umat Islam bertindak secara kejam. Malah ia boleh menghapuskan nilai kemanusiaan yang merupakan tonggak keagungan Islam yang diamalkan oleh Rasulullah s.a.w. dan para sahabat.