Sikap emosional melampau timbulkan keraguan masyarakat Barat - Abd Rahman, Saodah (Utusan Group, 2006)
Penyebaran karikatur menghina Rasulullah s.a.w dan kemarahan umat Islam seluruh dunia terhadap negara yang membenarkan penyiaran tersebut, membuka minda masyarakat Barat untuk melihat kembali tindakan dan sikap mereka terhadap umat Islam. Ahli-ahli akademik beragama Islam dan bukan Islam menganjurkan majlis dialog bagi membincangkan isu kemarahan umat Islam dan juga kesilapan Barat terhadap umat Islam. Britain mengambil inisiatif lebih terbuka dalam membicarakan soal hubungan umat Islam dan Barat.